Гарбузовий крем-суп зі сметаною

Цей насичений, ароматний гарбузовий крем-суп чудово доповнить скибочку тонко приправленого тарта, створюючи ідеальний контраст.

Час підготовки: 30 хвилин
Час приготування: 30 хвилин

Інгредієнти (на 4 порції):

Для супу:
100 г вершкового масла
1 очищена і нарізана цибулина
пара гілочок чебрецю
3 лаврові листки
1 кг очищеного і нарізаного гарбуза
200 г очищеної і нарізаної картоплі сорту "Шарлотта"
50 г розтопленого вершкового масла
150 г сметани
4 листочка шавлії

Для тарта:
400 г готового листкового тіста
20 г вершкового масла
1 очищений і нарізаний лук-шалот
10 г суміші спецій вадуван або каррі
1 куряче яйце
50 г меленого мигдалю
1 ст. л. пшеничного борошна
30 г гарбузового насіння
сіль і перець за смаком

Спосіб приготування:

Гарбузовий крем-суп зі сметаною

  • Поставте сковороду з вершковим маслом на середній вогонь, додайте цибулю, чебрець і лавровий лист і готуйте приблизно 10 хвилин до м'якості.
  • Додайте нарізаний гарбуз і половину гарбузового насіння, насіння, що залишилося, відкладіть.
  • Додайте картоплю, залийте водою і варіть 20 хвилин під кришкою, або поки вона не стане м'якою.
  • Після приготування вийміть чебрець і лавровий лист і подрібніть овочі в пюре за допомогою блендера Electrolux.
  • Процідіть пюре через конічне сито безпосередньо в сковороду, додайте приправ і доведіть до потрібної консистенції, додавши трохи води. Відставте.

Тарт з каррі та мигдалем

  • Розігрійте духовку до 180°C і вистеліть велике деко пергаментом.
  • На злегка присипаній борошном поверхні розкачайте листкове тісто в прямокутник розміром 25 см на 12 см і товщиною приблизно 3 мм.
  • Викладіть тісто на деко для випічки, накрийте і поставте в холодильник на 30 хвилин.
  • Поставте сковороду на середній вогонь, додайте вершкове масло, розтопіть, додайте цибулю-шалот і суміш спецій вадуван.
  • Готуйте 5 хвилин, вийміть зі сковороди і дайте охолонути.
  • У мисці середнього розміру збийте яйце, мелений мигдаль, борошно і гарбузове насіння, що залишилося, до однорідної маси.
  • Додайте охолоджену цибулю-шалот, перемішайте і приправте.
  • Залишивши тісто на деці, зробіть з країв бортик з тіста товщиною 2 см.
  • У центр тіста викладіть суміш з мигдалю і спецій і рівномірно розподіліть її по самі вінця.
  • Випікайте тарт в розігрітій духовці протягом 15 хвилин.
  • Вистеліть інший лист для випікання пергаментом.
  • Обережно переверніть тарт на деко з пергаментом і готуйте в перевернутому вигляді ще 10 хвилин.
  • Дайте охолонути, а потім наріжте на 4 довгі смужки.

Подача

  • Поставте сковороду на повільний вогонь, додайте вершкове масло, почекайте, поки воно розтане, потім обсмажте листя шавлії до хрусткого стану. Приправте за смаком.
  • Злегка підігрійте гарбузовий суп і тонкі смужки тарта в разі потреби.
  • Для подачі розлийте суп по 4 чашках, додайте сметану і прикрасьте листом шавлії, крапелькою розтопленого вершкового масла і покладіть збоку смужку тарта.

Поєднання з вином:

Захід зустрічається зі сходом, гарбуз і шавлія зустрічають мигдаль з каррі.
Оскільки ця страва солодка і пряна, можна було б піти по такому ж шляху і вибрати насичене, ароматне біле вино з легким солодкуватим присмаком або хоча б з присмаком дуже стиглих плодів. Якщо ви зможете роздобути його, то ельзаський Піно-грі відмінно підійде до супу і тарту. В іншому випадку вибирайте чотирирічне Шардоне з Австралії або США.

ножі на дошці

Інші рецепти від Le Cordon Bleu

  • Крем-суп з топінамбура
  • Заправка з васабі та імбиру
  • Тарт з вишнею та матчею