Американський яблучний пиріг
Традиційний американський яблучний пиріг стане справжніми ласощами для членів вашої родини і друзів. Щоб внести нову нотку в цей перевірений часом рецепт, шеф-кондитер Le Cordon Bleu ділиться способами прикрашання пирога.
Час підготовки: 45 хвилин
Час приготування: 40 хвилин
Інгредієнти (на 8 порцій):
Для пісочного тіста:
450 г пшеничного борошна
200 г вершкового масла
1 невелике куряче яйце
1 г ванільної пасти або ванільного екстракту
0,5 ч. л. солі
1,5 ч. л. цукру
Для начинки:
3 великих яблука кислих та твердих сортів
70 г цукрової пудри
50 г вершкового масла
2,5 г ванільної пасти
0,25 ч. л. меленої кориці
цедра половини лимона
Для яєчного змащення:
1 ціле яйце
1 яєчний жовток
2 ч. л. води
дрібка солі
дрібка цукру
Посипка:
25 г цукрової пудри
Спосіб приготування:
Пісочне тісто
- Просійте борошно, сіль і цукор в чашку і засипте в кухонний комбайн Masterpiece.
- Наріжте вершкове масло кубиками і додайте до сухих інгредієнтів.
- В імпульсному режимі змішайте всі інгредієнти до утворення крихт.
- Перемішайте 1 яйце, ванільну пасту і воду в окремій мисці, потім додайте в комбайн.
- Замішайте тісто в імпульсному режимі.
- Викладіть готове тісто з комбайна на злегка присипану борошном поверхню і вимішуйте до однорідної текстури.
- Загорніть тісто в харчову плівку і помістіть в холодильник 20 хвилин, потім розкачайте.
Основа пирога і начинка
- Поставте кільце для пирога діаметром 20 см з хвилястим або рівним краєм на викладене папером для випікання деко.
- Розкатайте 2/3 тіста до товщини 3 мм, викладіть на дно форми для пирога, залиште зайве тісто звисати по краях.
- Викладіть в центр приготовлену охолоджену начинку.
- Змастіть яєчним змащенням навколо краю форми для пирога.
Верх пирога
- Розкатайте другий шматок тіста, щоб сформувати верх пирога.
- Наріжте смужки тіста по 1 см і покладіть з боків пирога.
- Змастіть ці смужки яйцем.
- Викладіть решту розкатаного тіста на яблучну начинку.
- Притисніть краї, щоб з'єднати два коржи тіста.
- Защипніть краї тіста щипцями або пальцями для формування декоративного візерунку.
- Відріжте надлишок тіста з країв ножем.
- Додайте декоративні вирізані листя або яблука, виготовлені з обрізків тіста.
- Умокніть кисть в яєчне змащення і рівномірно змастіть поверхню пирога.
- Посипте цукровою пудрою.
Випікання
- Випікайте при температурі 175°C приблизно 30-40 хвилин або до появи золотисто-коричневої скоринки.
- Після випікання вийміть з духовки і залиште охолоджуватися 10 хвилин.
- За допомогою невеликого ножа звільніть сторони кільця і зніміть форму для пирога.
Техніка шеф-кухаря Le Cordon Bleu:
У вас залишилося зайве тісто?
Щоб прикрасити яблучний пиріг по-новому, зробіть листя і викладіть їх з країв.
Ось як це рекомендують зробити наші шеф-кухарі з Le Cordon Bleu:
Декоративні елементи
- Розкатайте тісто завтовшки 2 мм.
- Наріжте тісто в формі листя за допомогою круглого рифленого ножа.
- Зробіть прожилки кожного листочка тильною стороною невеликого ножа або прес-формою у вигляді листя.
- Розкладіть листя так, щоб їх краї накладалися один на одний, з країв пирога.
Поєднання з вином:
Щоб повною мірою насолодитися цим традиційним яблучним пирогом, Le Cordon Bleu рекомендує солодке вино з сушеного винограду, наприклад італійське Recioto di Soave, або витримані мускатні вина з Іспанії або Португалії. Ці вина не дуже кислі, тому ідеально поєднуються з яблуками Бремлі, які можуть бути досить різкими, але при цьому мають насичений і приємний смак у випічці, який підкреслюється спеціями в яблучній начинці.