Гарбузовий крем-суп зі сметаною
Цей насичений, ароматний гарбузовий крем-суп чудово доповнить скибочку тонко приправленого тарта, створюючи ідеальний контраст.
Час підготовки: 30 хвилин
Час приготування: 30 хвилин
Інгредієнти (на 4 порції):
Для супу:
100 г вершкового масла
1 очищена і нарізана цибулина
пара гілочок чебрецю
3 лаврові листки
1 кг очищеного і нарізаного гарбуза
200 г очищеної і нарізаної картоплі сорту "Шарлотта"
50 г розтопленого вершкового масла
150 г сметани
4 листочка шавлії
Для тарта:
400 г готового листкового тіста
20 г вершкового масла
1 очищений і нарізаний лук-шалот
10 г суміші спецій вадуван або каррі
1 куряче яйце
50 г меленого мигдалю
1 ст. л. пшеничного борошна
30 г гарбузового насіння
сіль і перець за смаком
Спосіб приготування:
Гарбузовий крем-суп зі сметаною
- Поставте сковороду з вершковим маслом на середній вогонь, додайте цибулю, чебрець і лавровий лист і готуйте приблизно 10 хвилин до м'якості.
- Додайте нарізаний гарбуз і половину гарбузового насіння, насіння, що залишилося, відкладіть.
- Додайте картоплю, залийте водою і варіть 20 хвилин під кришкою, або поки вона не стане м'якою.
- Після приготування вийміть чебрець і лавровий лист і подрібніть овочі в пюре за допомогою блендера Electrolux.
- Процідіть пюре через конічне сито безпосередньо в сковороду, додайте приправ і доведіть до потрібної консистенції, додавши трохи води. Відставте.
Тарт з каррі та мигдалем
- Розігрійте духовку до 180°C і вистеліть велике деко пергаментом.
- На злегка присипаній борошном поверхні розкачайте листкове тісто в прямокутник розміром 25 см на 12 см і товщиною приблизно 3 мм.
- Викладіть тісто на деко для випічки, накрийте і поставте в холодильник на 30 хвилин.
- Поставте сковороду на середній вогонь, додайте вершкове масло, розтопіть, додайте цибулю-шалот і суміш спецій вадуван.
- Готуйте 5 хвилин, вийміть зі сковороди і дайте охолонути.
- У мисці середнього розміру збийте яйце, мелений мигдаль, борошно і гарбузове насіння, що залишилося, до однорідної маси.
- Додайте охолоджену цибулю-шалот, перемішайте і приправте.
- Залишивши тісто на деці, зробіть з країв бортик з тіста товщиною 2 см.
- У центр тіста викладіть суміш з мигдалю і спецій і рівномірно розподіліть її по самі вінця.
- Випікайте тарт в розігрітій духовці протягом 15 хвилин.
- Вистеліть інший лист для випікання пергаментом.
- Обережно переверніть тарт на деко з пергаментом і готуйте в перевернутому вигляді ще 10 хвилин.
- Дайте охолонути, а потім наріжте на 4 довгі смужки.
Подача
- Поставте сковороду на повільний вогонь, додайте вершкове масло, почекайте, поки воно розтане, потім обсмажте листя шавлії до хрусткого стану. Приправте за смаком.
- Злегка підігрійте гарбузовий суп і тонкі смужки тарта в разі потреби.
- Для подачі розлийте суп по 4 чашках, додайте сметану і прикрасьте листом шавлії, крапелькою розтопленого вершкового масла і покладіть збоку смужку тарта.
Поєднання з вином:
Захід зустрічається зі сходом, гарбуз і шавлія зустрічають мигдаль з каррі.
Оскільки ця страва солодка і пряна, можна було б піти по такому ж шляху і вибрати насичене, ароматне біле вино з легким солодкуватим присмаком або хоча б з присмаком дуже стиглих плодів. Якщо ви зможете роздобути його, то ельзаський Піно-грі відмінно підійде до супу і тарту. В іншому випадку вибирайте чотирирічне Шардоне з Австралії або США.